sobota, 30 kwietnia 2011

Wiosenna sałata z rzeżuchą i orzechami

Wiosenna sałata, świeża i chrupiąca. A do tego zielona rzeżucha. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, mikroelementów i witamin, które na pewno przydadzą się by wzmocnić i ożywić nasz organizm. Wyjątkowość tej sałaty polega na kombinacji róznorodnych smaków. Ostrość rzeżychy i czosnku łagodzi cytryna i oliva extra virgine. Dopełnieniem są orzechy. Dla mnie cudne połączenie. Najczęściej zjadam z wędzonym łososiem lub krewetkami.


 
Zdjęcie znalazłam na tej stronie.


Składniki:
3-4 garście młodych liści sałat np.: rukola, rzymska, lodowa, dębowa, masłowa, młody szpinak, roszponka
garść pokrojonych orzechów włoskich lub pekanów
3- 4 łyżki posiekanej rzeżuchy
só morska
świeżo zmielony kolorowy pieprz

Dressing: 
sok z połówki cytryny
skórka otarta z połowy cytryny 
3 łyżki olivy extra vergine
ząbek czosnku

Wykonanie:
Liscie sałaty myjemy i osuszamy. Wieksze rozrywamy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy dressing. Olive dokładnie  mieszamy z sokiem z cytryny. Dodajemy  ząbek czosnku   przecisniety przez praskę oraz   skórkę  z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy dressingiem sałatę, posypujemy rzeżuchą i orzechami. I gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz