piątek, 29 kwietnia 2011

Ryba zapiekana z pieczarkami i serem

Jest to jedno z moich ulubionych i sprawdzonych dań na obiad. Bardzo często przyrządzam taką rybkę. Dodatek curry nadaje jej ostry i wyrazisty smak. Najczęściej podaję ją z zieloną fasolką szparagową. Jest to dla mnie miła odmiana po zwykłych panierowanych filetach.  Przepis zaczerpnęłam z bloga  "Przy kuchennym stole". Bardzo dziękuję :-).








Składniki na 2 porcje (z moimi zmianami):


2-3 filety rybne 
200g pieczarek
1 duża cebula
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany 18%
kawałek żółtego sera startego na tarce 
przyprawy: pieprz, sól, curry

 Wykonanie:

 Filety opruszamy solą, pieprzem i sporą ilością curry. Układamy rybę w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do nagrzanego do            200 st C piekarnika. W czasie, gdy rybka się piecze przygotowujemy sos. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła, aż cebula się zeszkli. Solimy by pieczarki puściły wodę. Dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy. Doprawiamy pieprzem. Na upieczone filety wylewamy sos i posypujemy startym serem. Podkręcamy temperaturę do 250 st C. Zapiekamy rybę do momentu aż ser się dobrze rozpuści i zrumieni. 
      

  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz