piątek, 29 kwietnia 2011

Bułeczki samo zdrowie

Najważniejszym posiłkiem dnia jest jak wiadomo śniadanie. A co zjeść by mieć dużo energii? Ja najbardziej lubię świeże, pełnoziarniste bułeczki. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.


Składniki (na 9-12 bułeczek):

1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
0.5 szklanki otrębów owsianych lub pszennych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżka drobnego cukru lub fruktozy
500 ml jogurtu natruralnego
1 jajko
oregano do posypania

W wersji na słodko można dodać rodzynki, żurawinę lub inne drobno pokorojone suszone owoce.

Wykonanie:

Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki (dodajemy rodzynki jeśli chcemy) i wszystko dokładnie mieszamy.  W drugiej miseczce roztrzepujemy jajko z jogurtem. Wlewamy mokre składniki do suchych i starannie mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste i zwarte. Jeśli jest za rzadkie można dosypać odrobinę mąki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  nakładamy  łyżką  porcje ciasta w odległości około 2 cm. Posypujemy oregano. Wkładamy do dobrze nagrzanego  piekarnika do temperatury 200 st C.   Pieczemy ok 15 - 20 min aż bułki będą rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz