Najważniejszym posiłkiem dnia jest jak wiadomo śniadanie. A co zjeść by mieć dużo energii? Ja najbardziej lubię świeże, pełnoziarniste bułeczki. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Składniki (na 9-12 bułeczek):
1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej
0.5 szklanki otrębów owsianych lub pszennych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżka drobnego cukru lub fruktozy
500 ml jogurtu natruralnego
1 jajko
oregano do posypania
W wersji na słodko można dodać rodzynki, żurawinę lub inne drobno pokorojone suszone owoce.
Wykonanie:
Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki (dodajemy rodzynki jeśli chcemy) i wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej miseczce roztrzepujemy jajko z jogurtem. Wlewamy mokre składniki do suchych i starannie mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste i zwarte. Jeśli jest za rzadkie można dosypać odrobinę mąki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje ciasta w odległości około 2 cm. Posypujemy oregano. Wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika do temperatury 200 st C. Pieczemy ok 15 - 20 min aż bułki będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz